Τελευταία Νέα και Δράσεις

Τα Συνέδρια της EUROPARC Federation το 2022

Νέα - Δράσεις Δημοσίευση:

Τα Συνέδρια της EUROPARC Federation το 2022

Η EUROPARC Federation, η Ομοσπονδία Προστατευόμενων Περιοχών της Ευρώπης, της οποίας η Φιλοδασική είναι τακτικό μέλος, ύστερα από 2 χρόνια πανδημίας πραγματοποίησε δύο δια ζώσης Συνέδρια μέσα στο 2022.

Το πρώτο Συνέδριο έλαβε χώρα στο Εθνικό Πάρκο “Neusiedler See – Seewinkel” της Αυστρίας στις 2-5 Μαΐου στο οποίο συμμετείχε η Φιλοδασική επροσωπούμενη από τη συνεργάτιδα του LIFE UrbanGreeningPlans Κα Μαριάννα Μπασούλου.

Το συνέδριο είχε θέμα την «Επικοινωνία στον 21ο αιώνα στα πλαίσια προστασίας των Προστατευόμενων Περιοχών». Πραγματοποιήθηκαν ομιλίες, παρουσιάσεις και ομαδικά εργαστήρια με θέματα την Βιοποικιλότητα, τα Διασυνοριακά Πάρκα, την συμμετοχή των νέων, τη σχέση Ανθρώπου και Πολιτισμού και το μέλλον των Προστατευόμενων Περιοχών.

Οι διοργανωτές και οικοδεσπότες του συνεδρίου ήταν το Εθνικό Πάρκο Neusielder See - Seewinkel National Park το οποίο βρίσκεται στην άκρη των Άλπεων και στο δυτικό όριο των πεδιάδων της Παννονίας στην Αυστρία και συνιστά μια προστατευόμενη συνοριακή περιοχή με πλούσια βιοποικιλότητα. Ιδρύθηκε το 1993 και αποτελείται από μια μεγάλη λίμνη περιβαλλόμενη από καλαμιώνες, εκτεταμένα λιβάδια, βοσκοτόπια και αλυκές που δημιουργούν ένα μοναδικό φυσικό μωσαϊκό. Αποτελεί το μοναδικό εθνικό πάρκο στέπας στην Αυστρία και σταθμό για χιλιάδες αποδημητικά πτηνά.

Το δεύτερο Συνέδριο της EUROPARC Federation πραγματοποιήθηκε στις 4-7 Οκτωβρίου στο Argeles-sur-Mer της Καταλανικής Γαλλίας με τη συμμετοχή των συνεργατών της Φιλοδασικής Κου Ν. Πάγκα και Κας Μ. Μπασούλου. Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του Προγράμματος LIFE NaturAdapt στο οποίο βασικός εταίρος είναι η EUROPARC και είχε θέμα: «Κλιματική Αλλαγή – Ανθεκτικά Πάρκα». Στο Συνέδριο αυτό πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση των μελών της EUROPARC – η πρώτη για το νέο Δ.Σ. - και επικυρώθηκαν με την ομόφωνη ψήφο των μελών τα ετήσια ντοκουμέντα της Ομοσπονδίας. Στο πλαίσιο του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν πολλά Εργαστήρια και συμμετοχικές εκδηλώσεις και παρουσιάστηκαν πρωτότυπα θέματα και καλές πρακτικές στο πνεύμα της προσαρμογής των Πάρκων στην Κλιματική Αλλαγή. Επίσης πραγματοποιήθηκαν ημερήσιες εκδρομές που κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων ειδικού ενδιαφέροντος.