Η Φιλοδασική Ένωση Αθηνών συμμετέχει με ομάδα φορέων περιαστικών πάρκων από χώρες της Ε.Ε. στο συν-χρηματοδοτούμενο Πρόγραμμα “LIFE PREPARATORY - URBAN GREENING PLANS” το οποίο στοχεύει στη θέσπιση καινοτόμων μηχανισμών για το σχεδιασμό, την υλοποίηση, την ενίσχυση και τη διαχείριση πράσινων υποδομών σε περιαστικές περιοχές.
Το Πρόγραμμα LIFE είναι το χρηματοδοτικό μέσο της ΕΕ για δράσεις για το Περιβάλλον και το Κλίμα. Ο γενικός στόχος του LIFE είναι να συμβάλει στην ενημέρωση, την ανάπτυξη και την εφαρμογή της περιβαλλοντικής και κλιματικής πολιτικής και νομοθεσίας της ΕΕ με συγχρηματοδότηση έργων με ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία. Για το σκοπό αυτό συνάπτονται συμφωνίες επιχορήγησης με συντονιστές δικαιούχους που διαχειρίζονται έργα με συγκεκριμένους στόχους που συνάδουν με αυτούς της ΕΕ.
Συγκεκριμένα για να επαναφέρει τη φύση στις πόλεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή - στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα του 2030 - καλεί τις ευρωπαϊκές πόλεις με πληθυσμό τουλάχιστον 20.000 κατοίκων, να αναπτύξουν φιλόδοξα αστικά σχέδια για το οικολογικό τους περιβάλλον Αυτά πρέπει να περιλαμβάνουν μέτρα για τη δημιουργία και ενίσχυση της βιοποικιλότητας, δημιουργία προσβάσιμων αστικών κήπων, πάρκων και δασών καθώς και δεντρόφυτων δρόμων.
Για να βοηθήσει τις πόλεις σε αυτόν τον φιλόδοξο στόχο, η Επιτροπή θα δημιουργήσει την πλατφόρμα “Urban Greening Platform EU” όσο αφορά το αστικό πράσινο των χωρών-μελών της, στο πλαίσιο μιας νέας συμφωνίας για την ανάπτυξη της πράσινης πόλης “Green City Accord”.
Σε αυτό το πλαίσιο υλοποιείται το Πρόγραμμα Life UrbanGreeningPlans.
|
Πώς θα συμβάλει το “Life UrbanGreeningPlans” σε αυτήν τη διαδικασία;
- Ανταλλάσσοντας βέλτιστες πρακτικές μέσα από επιτυχημένα παραδείγματα
- Επιδεικνύοντας καινοτόμες δράσεις
- Παράγοντας σχετικές οδηγίες
|
Ποιοι είναι οι εταίροι;
Το έργο υλοποιείται από 7 εταίρους: 5 που αντιπροσωπεύουν μεγάλες ευρωπαϊκές μητροπόλεις, αρκετά προχωρημένες στα σχέδια πρασίνου, με μεγάλα περιαστικά πάρκα στην επικράτειά τους και 2 ΜΚΟ, με μεγάλη εμπειρία στα περιαστικά πάρκα, στην επικοινωνία με τον αστικό πληθυσμό και συμμετοχικές προσεγγίσεις.
- Europarc (EF), η ομοσπονδία των προστατευόμενων περιοχών της Ευρώπης, της οποίας η Φιλοδασική είναι μέλος,
- Brussels Environment (BRU), ο φορέας της Περιφέρειας των Βρυξελλών, πρωτεύουσας του Βελγίου, που διαχειρίζεται το δάσος Soignes στα Ν-ΝΔ της πόλης και τους μεγάλους γειτονικούς χώρους πρασίνου,
- Parco Nord Milano (PNM), το μεγάλο διαδημοτικό πάρκο στα βόρεια του Μιλάνου, στην Ιταλία.
- Barcelona Metropolitan Area (ΒMA), η Αποκεντρωμένη διοίκηση της μητροπολιτικής περιοχής της Βαρκελώνης, στην Καταλωνία της Ισπανίας, στην οποία συμπεριλαμβάνoνται και το μεγάλο περιαστικό δάσος-πάρκο Collserola και τα γραμμικά πάρκα των ποταμών LLobregat και Besos.
- Camara municipal Lisboa (LISA) (δήμος Λισσαβώνας) που διαχειρίζεται το μεγάλο δάσος-πάρκο Monsanto και τους μεγάλους χώρους πρασίνου της μητροπολιτικής περιοχής. Η πρωτεύουσας της Πορτογαλίας Λισσαβώνα ήταν η Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2020,
- Φιλοδασική Ενωση Αθηνών (PHI) ως Περιβαλλοντική ΜΚΟ που διαχειρίζεται περιαστικό δάσος (Αισθητικό Δάσος Καισαριανής, Αττικής)
- Φορέας Διαχείρισης Σχινιά-Μαραθώνα, Υμηττού και Νοτιοανατολικής Αττικής (ΗΜΑ) ως δημόσιος φορέας διαχείρισης του δικτύου των περιοχών Natura 2000 της Α και Ν-Α Αττικής.
- Το γραφείο Bureau BUITEN από την Ολλανδία ως σύμβουλος για τη διαχείριση του προγράμματος.
|
Πότε θα πραγματοποιηθεί το έργο;
Κατά τη διάρκεια 2 ετών: από τις 3 Μαΐου 2021 έως τις 30 Απριλίου 2023
|
Ποιοι είναι οι κύριοι στόχοι;
Αρχικά :
- Να δοθεί η δυνατότητα στους τοπικούς υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και στους διαχειριστές των πράσινων χώρων να σχεδιάσουν και να επιδείξουν καινοτόμους μηχανισμούς για να αυξήσουν τη συνολική παρουσία της βιοποικιλότητας στην επικράτειά τους.
Επίσης :
- Εφαρμογή φιλόδοξων και πολλά υποσχόμενων διαχειριστικών δράσεων για την αύξηση και ενίσχυση της βιοποικιλότητας σε 2 αστικές περιοχές (Μιλάνο και Λισσαβώνα), με ιδιαίτερη έμφαση (i) στο μετριασμό και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, (ii) στην ενίσχυση των επικονιαστών και (iii) στην επιτάχυνση της φυσικής διαδοχής σε χώρους πρασίνου.
- Βελτίωση της βιοποικιλότητας, της συνδεσιμότητας και της προσβασιμότητας σε 3 περιαστικούς χώρους πρασίνου, καθένας από αυτούς με διαφορετικά χαρακτηριστικά: (i) Αθήνα, πράσινος διάδρομος που συνδέει το περιαστικό δάσος του Υμηττού με το κέντρο της πόλης, (ii) Βρυξέλλες, πάρκα δρόμου και κήπους “τσέπης” που συνδέουν το πάρκο Woluwe (αστικό πάρκο) με το δάσος Sonian (περιαστικό δάσος), (iii) Βαρκελώνη, αναδιοργάνωση του σύνθετου συστήματος του μητροπολιτικού ποταμού Llobregat ως πράσινου και μπλε διαδρόμου για την παροχή ασφαλούς και υγιούς χώρου για τους πολίτες και την βιοποικιλότητα.
- Ομαλοποίηση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων σε τοπικό επίπεδο και εφαρμογή καινοτόμων μηχανισμών βιοποικιλότητας με ενεργό συμμετοχή διαφόρων φορέων ή / και διαφορετικών δήμων σε διαδικασίες συναπόφασης και υπέρβαση γλωσσικών φραγμών σε διάφορους τομείς: (i) Βρυξέλλες, αλλαγή πρακτικών στην αστική κηπουρική που είναι επιβλαβείς για τη βιοποικιλότητα , με τη συμμετοχή διαφόρων φορέων, (ii) Βαρκελώνη, χρησιμοποιώντας την καινοτόμο Κοινωνικολογική Ολοκληρωμένη Ανάλυση και πολυδιάστατες και πολυκλαδικές διακυβερνητικές προσεγγίσεις για την επίτευξη συναίνεσης με διαφορετικούς δήμους σχετικά με τα πράσινα στοιχεία του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου της Μητροπολιτικής Περιοχής.
- Ανάπτυξη μηχανισμών ώστε οι τοπικές δημόσιες αρχές να εμπλέκουν αποτελεσματικότερα τις επιχειρήσεις και την τοπική κοινωνία τοπικό κοινό στην εφαρμογή και διαχείριση (περί) αστικών χώρων πρασίνου και για την αύξηση της παγκόσμιας υποστήριξής τους σε 2 υπερτοπικούς αστικούς χώρους πρασίνου: (i) Μιλάνο, εταιρική κοινωνική ευθύνη (CSR) προγράμματα για τη συμμετοχή τοπικών επιχειρήσεων στη διαχείριση του πράσινου χώρου, (ii) Αθήνα, προγράμματα κοινωνικής ευθύνης και “ανάπτυξης ικανοτήτων”.
|
Τι άλλο θα γίνει;
Ένας Κόμβος Γνώσης για την υποστήριξη των τοπικών υπευθύνων χάραξης πολιτικής, υπευθύνων σχεδιασμού πράσινων υποδομών και διαχειριστών πράσινων χώρων σε μηχανισμούς για την ενίσχυση και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας για τα σχέδια του αστικού οικολογικού περιβάλλοντος.
Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 999,628 €
Για την υλοποίηση του Προγράμματος από πλευράς Φιλοδασικής την βασική ευθύνη έχει η ειδική Συνεργάτις Μαριάννα Μπασούλου και τον συντονισμό ο δασοτεχνικός υπεύθυνος του Αισθητικού δάσους Νίκος Πάγκας. Για τα θέματα των προγραμμάτων κοινωνικής ευθύνης, εκπαίδευσης και επικοινωνίας, συνεργάζονται η Κατερίνα Λιάπη και ο Παύλος Μπάτσιος.
|
|
|
|