Τελευταία Νέα και Δράσεις

«Πρασινίζοντας (τις πόλεις) με στόχο την αστική ανθεκτικότητα» Συνέδριο για την ολοκλήρωση του Προγράμματος LIFE Urban Greening Plans Βαρκελώνη, 14-15 Μαρτίου 2023

Νέα - Δράσεις Δημοσίευση:

«Πρασινίζοντας (τις πόλεις) με στόχο την αστική ανθεκτικότητα» Συνέδριο για την ολοκλήρωση του Προγράμματος LIFE Urban Greening Plans Βαρκελώνη, 14-15 Μαρτίου 2023

Η Φιλοδασική Ένωση Αθηνών συμμετείχε στο Συνέδριο με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του προγράμματος LIFE Urban Greening Plans που πραγματοποιήθηκε στις 13 - 15 Μαρτίου του 2023 στην Βαρκελώνη. Το Συνέδριο διοργανώθηκε από τον Φορέα Διοίκησης της Μητροπολιτικής Περιοχής της Βαρκελώνης (ΑΜΒ).

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε η τελευταία εσωτερική συνάντηση των εταίρων του προγράμματος LIFE Urban Greening Plans στην οποία συμμετείχαν από πλευράς Φιλοδασικής ο κ. Ν. Πάγκας και η Κα Μ.Μπασούλου, όπου οι εταίροι παρουσίασαν και συζήτησαν τα αποτελέσματα όλων των δράσεων τους. Η συνάντηση περιέλαβε και επίσκεψη στον ποταμό Llobregat, τον δεύτερο μεγαλύτερο ποταμό της Καταλονίας που εκβάλλει στη Μεσόγειο νότια της πόλης της Βαρκελώνης, κατά την οποία συζητήθηκε η εφαρμογή νέων «λύσεων με γνώμονα τη φύση» (NBS’s) στη μητροπολιτική περιοχή που διασχίζει ο ποταμός, με σκοπό τα αποτελέσματα να χρησιμοποιηθούν για την υλοποίηση νέων έργων αστικού πρασίνου. Ακόμη οι εταίροι επισκέφτηκαν τις φυσικές περιοχές του δέλτα του ποταμού καθώς και την «μητροπολιτική» παραλία El  Prat (σε μικρή απόσταση από το αεροδρόμιο).

Το διήμερο Συνέδριο που ακολούθησε με θέμα «Πρασινίζοντας (τις πόλεις) με στόχο την αστική ανθεκτικότητα» (GREENING TOWARDS URBAN RESILIENCE), παρουσιαστήκαν από πολλούς και διακεκριμένους ομιλητές, μελέτες περιπτώσεων πάνω σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων όπως τα αστικά οικοσυστήματα, τα αστικά δάση και πάρκα, οι μπλε και πράσινοι διάδρομοι και άλλα. Επιπλέον, εξετάστηκαν και συζητήθηκαν οι προβληματισμοί και οι ανησυχίες σχετικά με την κλιματική αλλαγή, την ταχεία αστικοποίηση και την κοινωνική αβεβαιότητα. Το ενδιαφέρον Συνέδριο έδωσε την ευκαιρία στους πολυάριθμους συμμετέχοντες από διαφορετικούς κλάδους να προβληματιστούν σχετικά με το αστικό πράσινο, να μοιραστούν μελέτες περιπτώσεων βέλτιστων πρακτικών και να εργαστούν προς ένα κοινό πλαίσιο δράσεων.

Κατά την διάρκεια του συνέδριου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παρουσιάσεις όλων των δράσεων που πραγματοποιήθηκαν κατά τα δύο χρόνια διεξαγωγής του προγράμματος LIFE Urban Greening Plans από όλους τους εταίρους. Η Φιλοδασική παρουσίασε την δράση με θέμα: «Καινοτόμες συμμετοχικές δραστηριότητες Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και εκπαιδευτικές δράσεις στα περιαστικά πάρκα» (Α10) καθώς και την δράση με θέμα: «Βελτίωση των οικολογικών και κοινωνικών λειτουργιών του μεγαλύτερου πράσινου διαδρόμου της Αθήνας» (Α5) που διεξήγαγε σε συνεργασία με Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) / Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Πάρνηθας, Σχοινιά και Προστατευόμενων Περιοχών Σαρωνικού Κόλπου.

Τέλος, στα πλαίσια του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν εκδρομές α) στο Πάρκο του ποταμού Besòs όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δουν την «επαναφορά» της φύσης στον ποταμό και πως αυτό βελτίωσε την ποιότητα της περιοχής και τη ζωή των κατοίκων, β) στο Φυσικό Πάρκο Collserola που αποτελεί τον μεγαλύτερο πνεύμονα πρασίνου της μητροπολιτικής περιοχής της Βαρκελώνης και γ) στον «πράσινο αστικό ιστό» με άξονα την ενεργή κινητικότητα στη Βαρκελώνη, καθώς η μητροπολιτική περιοχή πειραματίζεται με μια μεγάλη μεταμόρφωση με σκοπό να δωθεί προτεραιότητα στους αστικούς χώρους πρασίνου και έτσι να μειωθούν οι αυτοκινητόδρομοι μέσα στην πόλη.

Κάνοντας έναν μικρό απολογισμό των δύο χρόνων του Προγράμματος LIFE Urban Greening Plans, όλοι οι συμμετέχοντες διαπίστωσαν ότι ήταν πολύ ενδιαφέρον και εποικοδομητικό και συμφώνησαν στην προοπτική συνέχισης της συνεργασίας σε επόμενο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα, τη διεύρυνση του κοινωνικού δικτύου στα θέματα του αστικού πρασίνου και στην ανταλλαγή γνώσεων και καλών πρακτικών.  Το Πρόγραμμα αυτό έδωσε την ευκαιρία στη Φιλοδασική μέσα από τις δράσεις της να αναδείξει εκτός των συνόρων, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τις προσπάθειες για διατήρηση και βελτίωση του αστικού και περιαστικού πρασίνου της Αθήνας και της Αττικής και την ιδιαιτερότητα και αξία των προστατευόμενων περιοχών μας.