Η Φιλοδασική Ένωση Αθηνών ιδρύθηκε το 1899 στην Αθήνα με σκοπό την αναδάσωση χέρσων εκτάσεων,
Υποστηρικτές & Χορηγοί
Περιοδικό Φύση και Ζωή
Τεύχος 207
Κλιματική αλλαγή-Μην καταστρέψουμε τα λευκά σπίτια στα νησιά του Αιγαίου
2024-2025
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΔΑΣΟΣ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Εκπαιδευτικά Προγράμματα
Η Φιλοδασική Ένωση Αθηνών από το 2012 οργανώνει σχολικά βιωματικά εκπαιδευτικά προγράμματα με σκοπό την ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης παιδιών και εκπαιδευτικών, μέσω της βιωματικής σύνδεσης και επαφής με τη φύση!
Για περισσότερες πληροφορίες & δηλώσεις συμμετοχής, επικοινωνήστε με την κ. Κατερίνα Λιάπη:
2107220866 και 6945380044 (09:00-14:00)
Ο Βοτανικός Κήπος
Εκπαιδευτικός Βοτανικός Κήπος
Εκπαιδευτικός Βοτανικός Κήπος
Εκπαιδευτικά προγράμματα για πάνω από 500 είδη φυτών
To Αισθητικό Δάσος Καισαριανής αποτελεί δημιούργημα της Φιλοδασικής Ένωσης Αθηνών
Αισθητικό Δάσος Καισαριανής
Το Αισθητικό δάσος Καισαριανής απλώνεται από την άκρη της πόλης μέχρι τις βραχώδεις πλαγιές του Υμηττού στα 760 μέτρα υψόμετρο. Το δάσος διασχίζουν τα ρεύματα του Ηριδανού και του Κουταλά με διεύθυνση από την ανατολή προς τη δύση με ελάχιστη έως μηδενική παροχή.
Οι αναδασωτικές επεμβάσεις στο σύνολο του Αισθητικού Δάσους είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός μωσαικού βλάστησης όπου κυριαρχεί το πεύκο (τραχεία πεύκη) σε αμιγείς συστάδες ή σε ανάμειξη με κυπαρίσσι και με πλατύφυλλα είδη όπως κουτσουπιά, χαρουπιά και χνοώδη δρυ.
Στις βραχώδεις περιοχές υπάρχει το πεύκο μαζί με πουρνάρι και αγριελιά.
Το μωσαικό συμπληρώνουν ενότητες με ιδιαίτερη φυσιογνωμία (σε περιορισμένη έκταση) όπως ο "ιστορικός ελαιώνας", ο διπλανός του κυπαρισσώνας, οι ευκάλυπτοι κυρίως στα νότια του νεκροταφείου Καισαριανής, η παραρεμμάτια βλάστηση κ.α.
Διαχείριση του δάσους
Η διαχείριση που ασκείται από την Φιλοδασική Ενωση Αθηνών υπό την εποπτεία των Δασικών Υπηρεσιών, επιδιώκει την επίτευξη της πολλαπλής προσφοράς του δάσους.
Προστατευτικές διατάξεις
Σε ολόκληρη την έκταση του Αισθητικού δάσους Καισαριανής (ΠΔ 91/74), ισχύει η νέα Δασική Απαγορευτική Διάταξη του Δασαρχείου Πεντέλης.
Πώς θα φτάσετε
Πως μπορεί να φθάσει ο επισκέπτης στο δάσος
Η πρόσβαση στην περιοχή γίνεται είτε με τη δημόσια συγκοινωνία είτε με ιδιωτικό μέσο μεταφοράς (ΙΧ αυτοκίνητο ή ΤΑΧΙ, πούλμαν, μοτοσυκλέττα, ποδήλατο). Οι κάτοικοι των γειτονικών περιοχών μπορούν να φθάσουν στο δάσος και με τα πόδια.
Οι λεωφορειακές γραμμές που εξυπηρετούν τους επισκέπτες είναι οι γραμμές 223 και 224 που τερματίζουν στο νεκροταφείο της Καισαριανής και η γραμμή 204 που κάνει τέρμα ορισμένες ώρες στη πύλη του στρατοπέδου Σακέττα πολύ κοντά στο μοναστήρι του Αγ.Γεωργίου Κουταλά.
Την ευρύτερη περιοχή Καλοπούλας διασχίζει ο κεντρικός ασφαλτοστρωμένος δρόμος που οδηγεί από την Καισαριανή στην λεωφόρο Κατεχάκη και στην Περιφερεική Υμηττού (και αντίθετα) και στην κορυφή του Υμηττού, και από δεκαετίας προς την περιοχή Παπάγου-Αγ.Παρασκευής. Ο δρόμος αυτός αποτελεί την πρόσβαση στο δάσος, στην ευρύτερη περιοχή και στις εγκαταστάσεις της κορυφής του βουνού (ραντάρ, κεραίες κλπ). Στην υπόλοιπη περιοχή υπάρχει πυκνό δίκτυο δασικών δρόμων.
Για τους επιβάτες των ιδιωτικών μέσων μεταφοράς, μετά την προσέγγιση και στάθμευση στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους, ακολουθεί εσωτερική μετακίνηση με τα πόδια. Ολες οι προσβάσεις στο δασικό οδικό δίκτυο είναι κλειστές με μεταλλικές μπάρες. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχει εκτεταμένο δίκτυο μονοπατιών ( μήκους 9 χλμ. περίπου) μικρού και μεγάλου πλάτους που παρέχουν τη δυνατότητα διάσχισης αλλά και περιφερειακής διέλευσης.
Η Marchalina hellenica προκαλεί τη βαμβακίαση των πεύκων
Η Marchalina hellenica (Γεννάδιος Π.) είναι ένα φλοιομυζητικό έντομο που προσβάλλει το πεύκο, το εξασθενεί, προκαλώντας με τον τρόπο αυτό την μερική η ολική του νέκρωση. Υφίσταται σε διάφορες περιοχές της λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου.
Πρόκειται για ένα έντομο που εντοπίσθηκε στην Ελλάδα ήδη από τον εντομολόγο Παναγιώτη Γεννάδιο τον προηγούμενο αιώνα αλλά υπήρχε σε μικρούς μόνο, γεωγραφικά περιορισμένους πληθυσμούς.
Υπολογίζεται ότι έως και το 60% της παραγωγής του πευκόμελου στην Ελλάδα και την Τουρκία παράγεται χάρις στη Marchalina hellenica.
European Climate, Infrastructure and Environment
Πρόγραμμα Life
The LIFE Programme is the EU’s funding instrument for the environment and climate action. The 2023 LIFE calls are open!
Το πρόγραμμα LIFE είναι το χρηματοδοτικό μέσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το περιβάλλον.
Το LIFE συμβάλλει στην αειφόρο ανάπτυξη και στην επίτευξη των σκοπών και στόχων της στρατηγικής Ευρώπη 2020, στηρίζει την εφαρμογή του 7ου Προγράμματος Δράσης για το Περιβάλλον και άλλες στρατηγικές και σχέδια της ΕΕ για το περιβάλλον και για το κλίμα.
Μέσω του προγράμματος LIFE χρηματοδοτούνται μέτρα και έργα με ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία για τα κράτη-μέλη.