Εκπαιδευτικά Προγράμματα 2023 - 2024

Εκπαιδευτικά Προγράμματα για Σχολεία 2023 - 2024

Εκπαιδευτικά Προγράμματα Δημοσίευση:

ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΔΑΣΟΣ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Η Φιλοδασική Ένωση Αθηνών, στο πλαίσιο ενίσχυσης της περιβαλλοντικής παιδείας στη χώρα μας, από το 2012, οργανώνει σχολικά εκπαιδευτικά προγράμματα με σκοπό την ανάπτυξη της φιλοπεριβαλλοντικής συνείδησης παιδιών και εκπαιδευτικών, μέσω της βιωματικής σύνδεσης και επαφής με τη φύση!

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα:

 

v

Σχεδιάζονται με βάση τις αρχές της εμπειρικής μάθησης και της διαθεματικής προσέγγισης της γνώσης, σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα του σχολείου (Α.Π.Σ. & Δ.Ε.Π.Π.Σ.) και τα εργαστήρια δεξιοτήτων. Υπεύθυνη σχεδιασμού και υλοποίησης είναι η εξειδικευμένη παιδαγωγός Ρόζα Τριανταφυλλίδη.

vΑπευθύνονται σε σχολικά τμήματα έως 25 παιδιών, Νηπιαγωγείου και Δημοτικού και προσαρμόζονται στις ανάγκες και στις δυνατότητες της κάθε ηλικιακής ομάδας, από 4 έως 12 ετών.  Έχουν διάρκεια 75’ (Νηπιαγωγείο και Α’ Δημοτικού) και 90’ (Β’έως Στ’ Δημοτικού).

vYλοποιούνται στο Αισθητικό Δάσος Υμηττού, που διαχειρίζεται η Φιλοδασική Ένωση Αθηνών, καθημερινά, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου με ώρες έναρξης 09.30 και 11.15.


Θεματικοί άξονες των εκπαιδευτικών προγραμμάτων είναι:

 • α) η δημιουργία, η φροντίδα και η προστασία του δάσους
 • β) τα διαφορετικά οικοσυστήματα που το αποτελούν
 • γ) η χλωρίδα και η πανίδα που το κατοικούν
 • δ) η φιλοπεριβαλλοντική συμπεριφορά μας  προς το δάσος και τους κατοίκους του.

vΕνδεικτικοί γνωστικοί στόχοι των εκπαιδευτικών προγραμμάτων είναι:

 • - Η αναγνώριση ορισμένων χαρακτηριστικών ειδών της μεσογειακής χλωρίδας & πανίδας, και η κατανόηση της μεταξύ τους αλληλένδετης σχέσης.
 • - Η γνωριμία με τον κύκλο της ζωής των φυτών
 • - Η κατανόηση της φυσικής τροφικής αλυσίδας και του κύκλου των θρεπτικών ουσιών
 • - Η κατανόηση της υγιούς σχέσης χλωρίδας-πανίδας-ανθρώπου

Οι θεματικοί άξονες ακολουθούν τον κύκλο των εποχών. Οι δραστηριότητες των εκπαιδευτικών προγραμμάτων ποικίλουν και τροποποιούνται, ανάλογα με τα ερεθίσματα κάθε εποχής του χρόνου, την ηλικία των παιδιών και τη δυναμική της κάθε ομάδας.

Οι παιδαγωγικοί στόχοι των εκπαιδευτικών προγραμμάτων επιτυγχάνονται μέσω της συχνής επαφής των παιδιών με τη φύση. Για μια ολοκληρωμένη εμπειρία σύνδεσης των παιδιών με τον φυσικό κόσμο του δάσους, προτείνουμε την τακτική συμμετοχή σας σε διαφορετικά εκπαιδευτικά προγράμματα, καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους.

vΗ Φιλοδασική Ένωση Αθηνών είναι Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο. Η οικονομική συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι 4 ευρώ ανά παιδί και ενισχύει την προσπάθεια της Φιλοδασικής για την διατήρηση και ανάπτυξη των δασών.

Εκπαιδευτικά Προγράμματα Φιλοδασικής
Εκπαιδευτικά Προγράμματα Φιλοδασικής
Καλοκαίρι (Μάϊος - Ιούνιος)
Πρόγραμμα Καλοκαιριού 2024

Πρόγραμμα Καλοκαιριού 2024

 1. Στης χελώνας το καβούκι
  Τα παιδιά αναζητούν, παρατηρούν κι αναγνωρίζουν τις ελληνικές χερσαίες χελώνες στο δάσος. Μέσω του θεατρικού παιχνιδιού, ασκούν την ενσυναίσθησή τους, ανακαλύπτοντας στοιχεία για τον τρόπο ζωής των χερσαίων χελωνών και για την ορθή μας συμπεριφορά απέναντί τους.
 2. Ο ήλιος, ο ηλιάτορας!
  Με οδηγούς τη λογοτεχνία και τις φυσικές επιστήμες, τα παιδιά αντιλαμβάνονται τη δύναμη της ενέργειας του ήλιου και την καθοριστική σημασία του για τον κύκλο της ζωής του δάσους (ημέρα & νύχτα, γέννηση, βλάστηση, ωρίμανση καρπών, αποικοδόμηση, δασικές πυρκαγιές).