Εκπαιδευτικά Προγράμματα 2023 - 2024

Εκπαιδευτικά Προγράμματα για Σχολεία 2023 - 2024

Εκπαιδευτικά Προγράμματα Δημοσίευση:

ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΔΑΣΟΣ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Η Φιλοδασική Ένωση Αθηνών, στο πλαίσιο ενίσχυσης της περιβαλλοντικής παιδείας στη χώρα μας, από το 2012, οργανώνει σχολικά εκπαιδευτικά προγράμματα με σκοπό την ανάπτυξη της φιλοπεριβαλλοντικής συνείδησης παιδιών και εκπαιδευτικών, μέσω της βιωματικής σύνδεσης και επαφής με τη φύση!

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα:

 

v

Σχεδιάζονται με βάση τις αρχές της εμπειρικής μάθησης και της διαθεματικής προσέγγισης της γνώσης, σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα του σχολείου (Α.Π.Σ. & Δ.Ε.Π.Π.Σ.) και τα εργαστήρια δεξιοτήτων. Υπεύθυνη σχεδιασμού και υλοποίησης είναι η εξειδικευμένη παιδαγωγός Ρόζα Τριανταφυλλίδη.

vΑπευθύνονται σε σχολικά τμήματα έως 25 παιδιών, Νηπιαγωγείου και Δημοτικού και προσαρμόζονται στις ανάγκες και στις δυνατότητες της κάθε ηλικιακής ομάδας, από 4 έως 12 ετών.  Έχουν διάρκεια 75’ (Νηπιαγωγείο και Α’ Δημοτικού) και 90’ (Β’έως Στ’ Δημοτικού).

vYλοποιούνται στο Αισθητικό Δάσος Υμηττού, που διαχειρίζεται η Φιλοδασική Ένωση Αθηνών, καθημερινά, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου με ώρες έναρξης 09.30 και 11.15.


Θεματικοί άξονες των εκπαιδευτικών προγραμμάτων είναι:

 • α) η δημιουργία, η φροντίδα και η προστασία του δάσους
 • β) τα διαφορετικά οικοσυστήματα που το αποτελούν
 • γ) η χλωρίδα και η πανίδα που το κατοικούν
 • δ) η φιλοπεριβαλλοντική συμπεριφορά μας  προς το δάσος και τους κατοίκους του.

vΕνδεικτικοί γνωστικοί στόχοι των εκπαιδευτικών προγραμμάτων είναι:

 • - Η αναγνώριση ορισμένων χαρακτηριστικών ειδών της μεσογειακής χλωρίδας & πανίδας, και η κατανόηση της μεταξύ τους αλληλένδετης σχέσης.
 • - Η γνωριμία με τον κύκλο της ζωής των φυτών
 • - Η κατανόηση της φυσικής τροφικής αλυσίδας και του κύκλου των θρεπτικών ουσιών
 • - Η κατανόηση της υγιούς σχέσης χλωρίδας-πανίδας-ανθρώπου

Οι θεματικοί άξονες ακολουθούν τον κύκλο των εποχών. Οι δραστηριότητες των εκπαιδευτικών προγραμμάτων ποικίλουν και τροποποιούνται, ανάλογα με τα ερεθίσματα κάθε εποχής του χρόνου, την ηλικία των παιδιών και τη δυναμική της κάθε ομάδας.

Οι παιδαγωγικοί στόχοι των εκπαιδευτικών προγραμμάτων επιτυγχάνονται μέσω της συχνής επαφής των παιδιών με τη φύση. Για μια ολοκληρωμένη εμπειρία σύνδεσης των παιδιών με τον φυσικό κόσμο του δάσους, προτείνουμε την τακτική συμμετοχή σας σε διαφορετικά εκπαιδευτικά προγράμματα, καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους.

vΗ Φιλοδασική Ένωση Αθηνών είναι Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο. Η οικονομική συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι 4 ευρώ ανά παιδί και ενισχύει την προσπάθεια της Φιλοδασικής για την διατήρηση και ανάπτυξη των δασών.

Εκπαιδευτικά Προγράμματα Φιλοδασικής
Εκπαιδευτικά Προγράμματα Φιλοδασικής
Άνοιξη (Μάρτιος - Απρίλιος)
Πρόγραμμα Άνοιξης 2024

Πρόγραμμα Άνοιξης 2024

 1. Κι αν ήμουν έντομο;
  Μέσω του θεατρικού παιχνιδιού και της παρατήρησης, τα παιδιά εξερευνούν τη σχέση τους με τα έντομα, με στόχο την εξοικείωση μαζί τους και τη γνωριμία με τον πολύτιμο ρόλο τους στη διατήρηση της φυσικής ισορροπίας, ασκώντας ταυτόχρονα την ενσυναίσθησή τους.
 2. Παρέα με τις πόες
  Τα παιδιά ανακαλύπτουν και αναγνωρίζουν ορισμένες χαρακτηριστικές πόες που φυτρώνουν στο Αισθητικό δάσος και μαθαίνουν για την σπουδαιότητα τους για τη διατήρηση της ζωής. Αντλώντας έμπνευση από τα άνθη και τα φύλλα τους, δημιουργούν τα δικά τους εικαστικά έργα.
 3. Να’ μουν πουλί πετούμενο!
  Μια γνωριμία με τον κόσμο των πουλιών του Αισθητικού δάσους Υμηττού, με τα χαρακτηριστικά και τις συνήθειες τους. Μέσω του προγράμματος, τα παιδιά εξοικειώνονται με ορισμένα είδη πουλιών του μεσογειακού οικοσυστήματος και μαθαίνουν να τα αναγνωρίζουν.